Regulament

ianuarie 20, 2021 By admin

APROBAT

Senatul Universității de Studii Politice Economice Europene „C. Stere”

Proces-verbal nr.8 din 26.07.2019

REGULAMENT

de publicare a articolelor științifice

în revistele științifice ale Universității de Studii Politice și Economice Europene

”Constantin Stere”

MOLDOSCOPIE

Revista Națională de Drept

”Revista de Studii Interdisciplinare”

”NOOSFERA”

Analele Științifice ale USPEE ”Constantin Stere”

1. DISPOZIŢII GENERALE:


Procedura de publicare a articolelor științifice, prezentate de autori la Revistele științifice ale USPEE ”Constantin Stere” este aprobată de Colegiul de Redacție al fiecărei reviste în parte în baza prezentului Regulament.Colegiul de Redacţie al fiecărei reviste ştiinţifice este responsabil de calitatea studiilor publicate în cadrul revistelor științifice. Articolele primite de către Colegiul de Redacţie în vederea publicării trebuie sa urmeze o structură logica si o metodologie specifică lucrărilor ştiinţifice.Articolul ştiinţific este o lucrare ştiinţifică publicată într-o revistă ştiinţifică, care prezintă reflecţii personale asupra unui subiect, promovând atât idei ale cercetătorilor în domeniu, cât și proprii. Ideile expuse în articolul ştiinţific trebuie să aibă un înalt nivel de generalizare, să conţină rezultate originale, neabordate anterior, cu menţionarea oportunităţii studierii problemei respective. Articolul ştiinţific este asigurat de o listă bibliografică care se plasează la sfârşit, făcându-se referinţele necesare în conţinutul articolului. Volumul articolului ştiinţific variază. Nu se recomandă ca un articol de volum mic sau mediu să aibă coautori, deoarece aportul lor la elaborarea lucrării poate fi contestat. Componentele structurale ale unui articol ştiinţific sunt, de obicei, următoarele:

  • titlul;
  • rezumatul (în limba română precum și într-o limbă de circulaţie internaţională);
  • cuvintele-cheie;
  • expunerea conţinutului de bază;
  • rezultatele şi interpretarea lor, concluzii;
  • bibliografia (referinţele bibliografice, referinţe webgrafice).

2. DESCRIEREA PROCEDURII DE RECENZARE

Articolul științific va fi prezentat de către autor/autori în varianta electronică și va urma procesul de recenzare, organizat în două etape de evaluare de către:

  1. Secretarul Colegiului de Redacție.
  2. Doi recenzenți din Colegiul de Redacție sau specialiști în domeniu din țară și/sau străinătate, competenți în materia cercetării.
  1. În cadrul primei etape de evaluare Secretarul Colegiului de Redacție va evalua articolul conform rigorilor tehnice, inclusiv:
    • Titlul sa fie în corelaţie clară cu obiectul articolului şi să sintetizeze cât mai concret şi coerent scopul acestuia. Se recomandă folosirea a maxim 8-10 cuvinte în cadrul acestuia. Se acceptă cuvintele relevante pentru domeniul în care articolul respectiv se subscrie, deoarece indexarea în motoarele de căutare se face în primul rând după titlul articolului.
    • Rezumatul nu va depăşi 200 de cuvinte şi trebuie să menţioneze domeniul ştiinţific în care se încadrează articolul, şi rezultatele importante obţinute. Rezumatul are în principal două scopuri: de a sublinia relevanţa, originalitatea şi calitatea cercetării, respectiv de a sugera cititorului daca lucrarea îl interesează sau nu, în continuare. Acesta va fi folosit pentru indexare în bazele de date şi de aceea trebuie sa fie atractiv pentru cititor care nu a parcurs încă articolul. Rezumatele nu vor conţine referinţe bibliografice.
    • Cuvintele-cheie trebuie să prezinte esenţa articolului şi să enumere principalele cuvinte aferente domeniului ştiinţific în care se înscrie lucrarea. Se vor scrie în ordinea descrescătoare a relevanţei pentru articol.
    • Introducerea descrie cadrul ştiinţific general al lucrării, provocările abordate şi importanţa lor în cercetare, ipotezele ştiinţifice si metodologia de principiu care a fost selectată şi utilizată, structura paragrafelor ulterioare.
    • Conţinutul trebuie să fie rezultatul unei cercetări în domeniu şi structura sa trebuie să fie logică. Pentru ca cititorii să poată înţelege demersul autorilor se vor respecta următoarele cerinţe: utilizarea stilului ştiinţific, a terminologiei recunoscute în domeniu; descrierea metodelor de cercetare folosite; enunţarea rezultatelor în mod clar si evidenţierea implicaţiilor.
    • Concluziile au rolul de a sintetiza contribuţiile lucrării, de a evidenţia importanţa acesteia şi de a indica direcţii viitoare de cercetare.
    • Respectarea parametrilor tehnici de elaborare și redactare a articolului științific conform celor elaborați de Colegiul de Redacție.
      La prima etapă de evaluare articolul științific poate fi:
      • Acceptat în forma inițială;
      • Acceptat cu modificări minore;
      • Acceptat cu modificări substanțiale;
      • Respins.Articolul acceptat cu condiția modificărilor substanțiale va fi reexaminat de același specialist în materie științifică pentru supravegherea conformării recomandărilor, înlăturării necorespunderilor și îmbunătățirii calității operei intelectuale a autorului.Dacă Secretarul Colegiului de Redacție decide că articolul științific prezentat poate fi acceptat, se purcede la etapa a doua.
  2. Doar după acceptarea articolului la prima etapă, articolul poate fi trimis pentru evaluare către doi recenzenți din Colegiul de Redacție sau specialiști din țară și/sau din străinătate (profesor universitar, conferențiar universitar).

Recenzenții vor evalua articolul conform următorilor indicatori:

  • În ce măsură conținutul și abordarea se încadrează în politica editorială și în conceptul revistei ca fiind una axată pe probleme științifice de o largă rezonanță fundamentală și aplicativă
  • Formularea adecvată a titlului articolului (concizie, concordanță cu conținutul );
  • Respectarea structurii inerente a unui articolul științific: rezumatul (în engleză și română), cuvintele-cheie, introducerea, metodele şi materialele aplicaterezultatele obținute, concluziile, referinţele bibliografice;
  • Relevanța rezumatului (informativ, consistent, pune în evidență conținutul integral al articolului);
  • Calitatea ştiinţifică a articolului;
  • Stilul de exprimare (claritate, accesibilitate, respectarea regulilor gramaticale;
  • Prezentarea grafică, raționalitatea includerii figurilor și tabelelor, corespunderea acestora temei abordate;
  • Bibliografia (surse relevante, de dată recentă la subiectul studiat);
  • Recomandări Autorului;
  • Recomandări Editorului. (Formula acceptată – Recomandat pentru publicare).

În condiția în care există discrepanțe majore între opiniile recenzenților la etapa a doua a procedurii de recenzare, lucrarea este trimisă unui referent terț.

Manuscrisul respins la a doua etapă a procedurii de recenzare poate fi prezentat de autor în mod repetat doar după o transformare fundamentală a articolului.

La ambele etape de evaluare recomandările și observațiile recenzenților sunt aduse la cunoștință autorului/autorilor în scopul îmbunătățirii calității publicației. Evaluarea se face pe bază de anonimat, fără identificarea autorului/autorilor.

3. DISPOZIȚII FINALE

Prezentul regulament intră în vigoare la data aprobării de către Senatul USPEE „C. Stere”. Actualizarea şi modificarea Regulamentului se realizează prin decizia Senatului USPEE „C.

Stere”.